28-05-2009

Diesel for successful crashing


Wat is er mis met een klaphelm van Schubbert, een multifunctioneel textielpak of een smaakvol veiligheidshesje? Helemaal niets natuurlijk. Alleen willen jongeren er voor geen goud mee gezien worden.

Daarom is het mooi dat Diesel nu een motor/scooterhelm op de markt heeft gebracht. Want Diesel betekent wat bij jongeren: successful living, stijl, sex en nog wat van die dingen. Echte helmmerken hebben bij hen niet of nauwelijks een imago of betekenis. Net als motorkledingmerken. Dus als de Diesels, Replays en G-stars zich ook daar eens zouden storten, krijgen we de jongeren vast nog wel eens op de motor.

'Diesel helmen?' vroeg de inkoper van een motorpaleis met een vies gezicht. 'Die lui hebben het hoog in de bol. Je moet het een voorrecht vinden om hun spul te verkopen. Nou, dan hoeft het van mij al niet meer. We moeten ook maar afwachten of die helmen wel veilig zijn.'

Ja, daar zit de trendgevoelige jongere op te wachten. Op een helm die goedkeuring van de Consumentenbond krijgt. Net als op een spijkerbroek die de botsproef doorstaat. Maar goed, als de motorhandel het niet begrijpt, dan hebben modemerken nog genoeg andere verkoopkanalen. Of ze openen gewoon een eigen winkel.

26-05-2009

Gezocht: leuke terrasjes



Het meisje is de komende weken op reis. En dus zit ik 's avonds helemaal alleen. Snif. Daarom heb ik besloten zoveel mogelijk leuke terrasjes te bezoeken. Maar waar vind ik die in Nederland? Oftewel: help effe.

Ik zoek naar terrassen waar je met de motor bij kunt komen. Beetje leuke omgeving. Sfeer. Pleisterplaatsen voor motorrijders - hoewel dat niet verplicht is, korte rokjes is ook goed. Mag midden in de stad zijn, aan een dijk of aan het water. Ast maar leut biedt.

Zo moet het lukken de komende zware weken door te komen.

24-05-2009

Luie politie pakt hardwerkende motorrijder



In de hilarische uitzending van zondag maakte Peter R. de Vries duidelijk dat de politie een gloeiende hekel aan werk heeft. Een motordief en een paar oplichters die met naam en toenaam bekend zijn, konden hierdoor ongestoord hun gang gaan.

Maar het gaat verder dan luiheid. De politie heeft zelfs een uitgesproken hekel aan mensen die hard werken. Daarom pakten ze zo ongeveer de enige man die afgelopen vrijdag naar zijn werk reed - de rest van Nederland was op vakantie of had zich ziek gemeld. De 20-jarige motorrijder was op het laatste moment gevraagd in te vallen voor zo'n 'zieke' collega. En de ijverige jongen deed ook nog eens zijn uiterste best om een beetje op tijd te komen. Als je de politie ergens mee kunt irriteren, dan dat wel. Voor straf werden zijn rijbewijs en motor in beslag genomen.

19-05-2009

Osafjell: rit naar de chaos



Het weggetje naar de Noorse Osafjell is een van mijn all time favorites. Twee keer kwam ik door sneeuw niet verder dan halverwege. Maar het is er zo een waar je het blijft proberen, anders slaap je slecht. En in augustus lukte het.

Onnavolgbaar kronkelt de Osavegen vanaf de begane grond van het Hardangerfjord naar boven, naar de Hardangervidda. Daar maakt het goede wegdek plaats voor hard rock. Geen makkie daar, op het gevaarlijke af.

De omgeving bovenop is bepaald geen aangeharkt tuintje. Wel: duister, meedogenloos, koud, chaotisch, onvoorspelbaar, geheimzinnig, somber. Maar dat zijn de beste boeken en films meestal ook. En uiteindelijk denk je: mooier kan eigenlijk niet. Want dat zijn de enige die je echt raken.

17-05-2009

Blazen naar Blasjo



Blasjo - hier ongeveer - grootste stuwmeer van Noorwegen met de grootste dammen. Belangrijker voor de motorrijdert: de weg er naartoe. Kilometer of 30 en schitterend. Voor de gelegenheid met muziek van de Noorse winnaar van het Eurovisie Songfestival.

16-05-2009

Dalsnibba: mooie zachte rondingen



En weer een lekkere Noorse berg. De Dalsnibba, een bult van 1500 m hoog vlakbij Geiranger. Hoort bij een verhaal dat komende maand in Promotor staat.

In de Alpen zit je op 1500 m nog in het struikgewas, maar in Noorwegen op de top van de wereld - tegen of over de sneeuwgrens. Mooi breed wegdek, zacht en veel rondingen, wat in het filmpje nog eens benadrukt wordt door Alizee.

14-05-2009

Tronasen: dodelijk Noors weggetje



Tronasen is een oud overbodig Noors weggetje dat in 1934 in de Rally van Monte Carlo zat. Bijnaam: de dodelijke gevaarlijke weg. Dat belooft wat. Maar koninginnedag vieren in Apeldoorn is linker. Wel pittige hellingen. Naar boven tot 25 procent, naar beneden tot 33 procent.