26-12-2009

De buren hebben het gedaan, volgens buurvrouw

'Vroeger was er vrijwel overal burenhulp en vormde nabuurschap de basis van de samenleving,' zei Beatrix in haar jaarlijkse kerstpraatje. 'Men kende elkaar. Maar de moderne mens lijkt weinig aandacht te hebben voor de naaste. Tegenwoordig zijn zelfs buren soms vreemden. (...) Om te kunnen mee-leven is tastbare nabijheid nodig. Echt contact ontstaat in daden en woorden.'

En dat komt dan uit de mond van onze overbuurvrouw. Acht jaar wonen we hier, nog nooit hebben we haar in het echt gezien. Altijd zit deze vreemde maar achter dat hoge hek met beveiligingscamera's, altijd maar achter die slotgracht waarin mogelijk piranhas zwemmen. Nooit een kerstkaartje gehad, nooit op de koffie gevraagd en nooit zie je haar als we moeten sneeuwschuiven. Met de motor mag je niet eens bij haar oprit komen. Maar wel met kerst vermanende praatjes over de buren verspreiden.

Net als andere boven-ons-gestelden is Beatrix allergisch voor het normale volk. Dus heeft ze natuurlijk ook iets tegen internet. Want daar kunnen de mensen zomaar zeggen wat ze denken, zonder tussenkomst van de Rijksvoorlichtingsdienst. Anoniem, ook dat nog. Dat is natuurlijk het laagste van het laagste. Nee, niets gaat boven het normale menselijke burencontact, vindt ze. Want daar staat tenminste het vier meter hoge prikkeldraad van de paleistuin tussen.

04-12-2009

Kouwepoten 2009: guur en mooi


Het was koud, nat en vies, maar toch kwamen er bijna 300 man opdagen bij de Kouwepotentocht van 2009. Uitrijdende suikerbietenboeren maakten het allemaal nog wat lastiger, maar ongelukken zijn uitgebleven. Op een kleintje na: een overstekende zwaan zorgde voor een valpartij. Of eigenlijk weer zo'n meedogenloze dierenliefhebber die ervoor remde. Maar na een ritje per ambulance naar het ziekenhuis, kon het slachtofffer bij pa achterop mee naar huis. Op wat blauwe plekken na gaat het goed met hem. Namens alle deelnemers hebben we een bloemetje gestuurd.