26-01-2010

Winterreis: Diep. Duister. Wild. Koud.


In de komende Promotor: de barre winterreis per motorscooter naar de Hardardangervidda. Intussen zijn we druk bezig met de voorbereiding van de komende winterrit. We zochten naar een avontuur dat alle andere winterritten zou overtreffen, zonder dat het een onmogelijke opgave zou worden. Vanmiddag kregen we goed nieuws. Het kan. We gaan over ruim een maand naar een Ver Oord waarvan de koude rillingen je over de rug lopen, naar het hart van de duisternis. Vier dagen varen over golven zo hoog als flatgebouwen, 2000 km rijden. Tijdens de reis vertellen we je what we are sinking about.

25-01-2010

Noorderlichten


Niets haalt het bij de sensatie van de eerste keer. En zo is het ook bij reizen door Noorwegen, waar ik ruim twintig jaar geleden voor het eerst kwam. Maar tijdens de rit langs Noorse vuurtorens, die ik anderhalf jaar geleden maakte, kwam het toch zomaar weer terug. De verbazing, de magie en de koude rillingen. Het verhaal erover staat nu online. Met de gdb-route erbij, zodat bijvoorbeeld Chris de rit de komende zomer kan narijden.

13-01-2010

Onze motorbroeders zijn Belgische wegen zat


Tot aan je knieën in het asfalt door spoorvorming, spekgladde betonwegen na een beetje motregen, scheuren en gaten in het wegdek waarin meer verdwijnt dan in een zwart gat. En de levensgevaarlijke regel dat linksafslaand en tegemoetkomend verkeer tegelijkertijd oprijden. Om maar eens wat te noemen. Ja. De Belgische wegen zijn zwaar klote.

Dat vinden niet alleen wij, maar ook Vlaamse motorrijders. Velen kunnen dit niet meer navertellen, maar ruim 500 overgebleven motorbroeders hebben zich nu verenigd in de Facebookgroep Motorrijders Die De Slechte Belgische Wegen Beu Zijn!!! En wij kunnen ook lid worden.

De bedoeling van de groep is zoveel mogelijk wegenellende in beeld en woord te verzamelen. Een zwartboek dus. Hierna volgt de zware opgaaf aan de Belgische politiek uit te leggen wat Facebook is. Maar we zien nu al uit naar het moment van behandeling in het parlement. ('Hips...groenboek? Daarna witboek! Oewitboek! Hik. Zwwwwaaaartboek? En dan... Facebook!...Burp.')

09-01-2010

Sneeuwmannen (2)


Brrrrrrr.
Gelukkig net op tijd thuis.
Ik wacht wel op beter weer.
Gr Rob

Sneeuwmannen (1)



Aan het begin van de kerstvakantie lag er zo'n mooi pak rulle sneeuw dat ik het niet kon laten. Ik ben een paar keer met de motor gaan rijden. Gemiddelde snelheid: erg laag. Plezier: groot. Niet omgevallen, wel een paar keer een half rondje om  de verticale as gemaakt. Hopelijk liggen er morgenvroeg sneeuwduinen. Dan gaat de XT weer uit de schuur.

Groet, Erwin

Doen we nog wat met dit weer?


Het blijft heel lang heel koud, volgens weervrouw Margot Ribberink. Minstens een jaar of elf achter elkaar zullen er Elfstedentochten worden gereden. Wij als klimaatonnozelaars geloven dat natuurlijk wat graag. Maar gaan we nou ook nog doorrijden? Zo ja, dan ben je een held. Het bewijs - een mms'je ofzo kun je sturen naar jdonrust1.bericht@blogger.com. Dan staat het direct, vrijwel automatisch, op het blog.

08-01-2010

Sneeuwkrabbertjes


Het gaat wat ver dit setje sokophouders een sneeuwketting te noemen. Maar het is misschien beter dan niets. Kost 66 euro en is hier te bestellen. Met gewone sneeuwkettingen rijden kan ook nog, een beetje dan.

Maar veruit het handigst is als je gewoon een beetje gek bent. Om dat te verbergen zorg je ervoor dat er een nog grotere lijpo aan je motor hangt.

03-01-2010

Trouble ahead...


Aan het eind van de nacht aan boord van de boot naar Oslo met een kop vol zorgen. Omdat het sneeuwt, omdat ik het ijs onder de boeg hoor kraken, omdat ik in het donker de dreigende silhouetten van de eerste bergen zie. Bijvoorbeeld. Nu dringt pas door aan wat voor idiote onderneming we zijn begonnen. Op de motorscooter naar Noorwegen, hartje winter. 'There may be trouble ahead...' zing ik om de onrust te bezweren...

Oftewel: ben bezig het winterverhaal te maken voor de volgende Promotor. Binnenkort gaan we weer op pad. Bestemming nog onbekend. Dus als je nog een winters idee hebt, een rookworstroute kent of zoiets, laat het weten. Liefst wel met wat minder sneeuw en ijs dan Noorwegen.

02-01-2010

De waanzinnige col en andere klappers



Is er licht aan het einde van de tunnel? Ja. Maar dat is meestal van een tegenligger. Behalve dan in de tunnel van Tende. Die is zo smal dat er geen tegenliggers in mogen.

Het licht aan het einde komt van de Roya vallei. Hoog boven de vallei en de tunnel ligt een walhalla van onverharde wegen. De idiote Col de Tende, de Ligurische grenskamroute, Baisse d'Ourne en nog wat klappers. Heel spannend om die te rijden, vooral als je er niet veel van kunt. Het verhaal erover staat nu online.

01-01-2010

Voornemens



Erop of eronder. Bevriezen of ontdooien. Nu of nooit. Zwart of wit. Leven of dood. Alles of niets.

Zo. Dat zijn wel weer genoeg fatalistische voornemens. Maar we blijven hopen. De beste wensen voor 2010.