12-06-2010

Noren verrast door onze wegentips

Even een veer in eigen reet, maar vooral in die van onze tipgevers: op het forum van de website bike.no schrijft een Noorse motorrijder: 'Een tip voor degenen die de normale Noorse wegen een beetje te gewoon vinden. Ik moet toegeven: sommige wegen waren totaal onbekend voor mij.'
'De gashand begint te tintelen,' reageert een ander.
'Fantastisch! Bedankt voor de tip!' schrijft een derde. 'Ik kende sommige wegen uit eigen ervaring, maar andere helemaal niet.'
'Wel een beetje gênant dat we dit op een Nederlandse site moeten vinden,' reageert de eerste.

Gênant, mwoah. Wel een groot compliment voor onze tipgevers. Reis- en routeverhalen komen vaak tot stand met tips van echte insiders. Voor Scandinavië beroepen we ons regelmatig op Limburgse Truus en Noorse Werner. Ik wist al dat ze goed waren, maar nou horen we het ook van lokale motorrijders.

Kom je straks op vakantie - waar dan ook - ook nog een verbazingwekkende weg/route/plek met een verhaal (zonder mag ook) tegen, geef het door! Zo komen reportages tot stand die soms zelfs de locals op een idee kunnen brengen.

08-06-2010

De onwaarschijnlijke eilanden

Denk je Scandinavië van top tot teen te kennen, word je toch helemaal verrast door de paar kruimels die je had overgeslagen. Door de Faeröer dus.

Een erg afgelegen eilandengroep prikkelt de fantasie natuurlijk, waardoor de werkelijkheid nogal kan tegenvallen. En ja, bij de Faeröer hadden we van alles in gedachten. De werkelijkheid was nog beter, grootser en mooier. Een soort Noordkaap 2.0. Hier stijgen de klippen zomaar even een halve kilometer of meer loodrecht uit de zee. Hier liggen bergen zoals je ze nergens anders ziet: zo geometrisch dat het bouwwerken lijken - alsof een gigantisch ruimteschip in de oceaan is gevallen.

En zo val je hier van de ene verbazing in de andere. Over de wegen, de mensen en de plaatsen. Maar het gekste is nog: vrijwel niemand kent de Faeröer. Zelfs nadat ze een paar jaar geleden door National Geographic werden uitgeroepen tot mooiste eilanden ter wereld, komen er in een jaar net zoveel toeristen als in Madurodam in een goede week.

Aan ons zal niet liggen. Dit is zo bijzonder dat we het graag aan iedereen willen laten zien. Op het ogenblik zijn we daarom bezig een Kouwepotentocht te organiseren. Niet van Hellevoetsluis naar Neeltje Jans, maar van Torshavn naar Klaksvik. Dat is weer eens wat anders. Sterker nog, Jansens: heel erg anders.