11-08-2011

Trots, vereerd en gehypnotiseerd

Ze was lang niet de enige vrouw in de goudzoekergemeenschap. En ook niet de enige knappe. Maar ze was onvergelijkbaar.

Ze was elegant, charmant, welbespraakt, zelfbewust, moedig, kunstzinnig, bereisd, drong overal door tot de hoogste kringen en wist precies hoe ze mannen moest bespelen. Voor de goudzoekers was ze Rita Hayworth, Lana Turner of Lauren Bacall (foto). Wat moest zij nou in de modder van Lapland? Oh ja, stukjes schrijven. Voor de Florida State Journal - niemand die naging of die krant werkelijk bestond.

De goudzoekers waren trots en vereerd. En gehypnotiseerd door de klotsende inhoud van haar blouse.

Het gerucht over haar aanwezigheid verspreidde zich snel over de goudvelden. Ze werd een bezienswaardigheid. Ze was een flirt voor de brutalen en een droom voor verlegenen.

10-08-2011

Morgamoja

Ik vind onderdak in een hutje zonder water en elektriciteit. Niet zomaar een hutje, maar de Morgamoja hut, waar in 1949 vier goudzoekers leefden. Hier kwam ze op een dag in juli aanlopen als een zwerfkat. Op een of andere manier voel ik haar aanwezigheid.

De vrouw met het uiterlijk van een filmster vroeg of ze de huishouding mocht doen. Dat mocht. Later schoot de mannen te binnen dat ze al een huishoudster hadden.

Wandelen rond middernacht

Ik begin te lopen door het eindeloze woud. Eenzaam voel ik me niet, maar iedereen is van hout.

De middag gaat voorbij, de avond valt, de nacht breekt aan. En ik loop nog steeds. Op de achtergrond hoor ik een koortje van huilende wolven. Tijd voor een country song.

I go out walking, after midnight
Out in the moonlight
Just like we used to do
I'm always walking, after midnight
Searching for you

Geen maanlicht hier na middernacht, maar zonlicht. Maar ik zoek wel, ja. En ik kom dichter bij dan ik dacht.