30-05-2013

In de steigers: extreem unieke Kouwepotentocht



Met het afleveren van een Yamaha Super Ténéré Worldcrosser in de haven van Velsen is de voorbereiding voor de extreem bijzondere Kouwepotentocht van 2014 van start gegaan.

De foto verraadt al een beetje welke kant het op gaat. De Yamaha lijkt in een ijsblokje te zijn verpakt en het vrachtschip is van de hoogste ijsbrekerklasse. De rederij heet Eimskip en is gespecialiseerd in koeltransport in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan.
Volgende week komen Jan en ik aan op een onmogelijke plek. Eimskip zorgt ervoor dat de Yamaha daar voor ons klaarstaat. En dan gaan we een rit uitzetten waar nog nooit een motortocht is gereden. Dus elke meter die je daar aflegt, is uniek. En bovendien van uitzonderlijke schoonheid.
Het gebied heeft een heel beperkt wegennet. Het is eigenlijk al verbazingwekkend dat er überhaupt wegen zijn. Toch gaan we veel zien. Ook omdat we daar een paar andere vervoermiddelen tot onze beschikking hebben. Woef!
Volgende week meer over dit avontuur. Maar je mag alvast raden. Schiermonnikoog? Je zit in de goede richting.

18-05-2013

Het verboden uitzicht op Muckle Flugga

Op de boot naar de Faeoer Eilanden of IJsland kom je na een dag varen vanuit Hirtshals een stukje land tegen waarvoor de passagiers het dek oprennen om foto's te maken. Het is de kop van de Shetlands, met het spectaculaire vuurtoreneilandje Muckle Flugga. Noordelijker dan Stockholm, Oslo en Bergen. 

Nu ik op de Shetlands ben aangekomen, wilde ik dat ruige punt vanaf het land zien. Maar dat was nog niet zo eenvoudig. De enige weg die er naartoe loopt, gaat langs een militair radarstation. Hier is alles verboten. De weg van een kilometer of zes, begint met een waarschuwing voor gladheid en ijs. Warm was het gisteren niet - graadje of 7 - maar ijs? Belachelijk. Dus reed ik door. Een kilometer verder staat de volgende waarschuwing: alleen toegankelijk voor geautoriseerde weggebruikers. Geen idee wat dat zijn, dus ik ging verder. Daarna een bord dat je op grond van een of andere Secret's Act gearresteerd kunt worden. Voor het rijden naar een vrijwel verlaten radarstation? Toemaar. Ik dus verder.

De laatste poging om je het uitzicht op Muckle Flugga te ontnemen bestaat uit een slagboom bij een onverharde weg met een verbod voor publieke voertuigen. Wat dat zijn weet ik ook niet. Maar als je al drie verboden hebt overtreden, kan deze er ook nog wel bij.

Een prachtig weggetje, waar het vreselijk kan stormen, loopt uiteindelijk naar een volgend bunkerachtig gebouwtje, dat te kapot is om een functie te hebben. Hiervandaan zag ik eindelijk Muckle Flugga liggen. In de verte. Mijn dag was goed.


12-05-2013

The bright side of Scotland

Altijd pech gehad met Schotland. Regen, mist, kou. Mensen haveloos, onverstaanbaar, afstandelijk of ladderzat. Landschappelijk een b-versie van Noorwegen.

Als ik naar Scandinavië ga, voel ik vrijheid. In Schotland is het eerder eenzaamheid. 

Dat gevoel heeft geduurd tot gisteren. Toen kwam ik aan op de Hebriden. Zon, witte stranden, tropisch blauwe oceaan. Zelfs een verdwaalde palmboom. En tegelijkertijd een landschap dat doet denken aan de Faeroer en Noord Noorwegen. Leuke weggetjes, vriendelijke mensen. Liefde op het eerste gezicht. Eindelijk ben ik verlost van de zwaarmoedigheid die ik altijd heb gevoeld bij Schotland.

Dat was gisteren. Vandaag zit ik te wachten tot het een beetje droog wordt. En het zicht verder dan 200 meter reikt. Maar van een nieuwe liefde kun je wel wat verdragen.

Update: Na een paar uur kon ik mijn zonnebril weer tevoorschijn halen.