06-06-2009

Een godverdomse rit van een godverdomse klootzak



6 juni D-Day - Een van de grote namen achter de bevrijding van West-Europa, Generaal George S. Patton, was een gelovig man. Toch zou hij het nooit schoppen tot erelid van de Bond tegen Vloeken. Want hij was een godverdomse klootzak, vond hij zelf. Hij schold nog meer dan de godverdomse kutkok Gordon Ramsey.

De Tweede Wereldoorlog was dan wel een godverdomse klotetijd, maar schelden kon nog zonder dat godsdienstigen klaagden dat ze gekwetst werden, zonder dat er brieven naar je opdrachtgevers werden geschreven, zonder de bedrijven een scheldverbod in de algemene voorwaarden hadden staan.

Een dag voor D-Day sprak scheldkanon Patton zijn troepen toe, waarin hij zijn fameuze strategie toelichtte: aanvallen en vooral geen posities vasthouden. 'We gaan godverdomme niets vasthouden, behalve de kloten van de Duitsers. Die trekken we eraf en daarna schoppen we genadeloos de stront uit ze.'

En zo geschiedde. Patton verjoeg de Duitsers nog sneller uit Frankrijk dan ze er per Blitzkrieg waren ingekomen. Na de oorlog werd hij geëerd met een een route die de bevrijdingstocht volgde. Het verhaal lees je hier.

3 opmerkingen:

  1. Tip: de serie Band of Brothers geeft een heel realsitisch beeld van de Amerikaanse soldaten (Easy Compagny) die in dit gebied vochten en wat ze meemaakten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onrøst kirl, je kunt het mooi verwoorden. En wat heb je toch een rotbaan. Ik leef met je mee hoor.
    Patton was inderdaad een rare snuiter, vloekend als een dokwerker maar tegelijkertijd ook een diepgelovig gristen die er van overtuigd was dat "the big man upstairs" grootse plannen met hem had. Zijn militaire "genie" was echter vooral gevormd door de combinatie van zijn obeheersbare temperament en het feit dat hij ieder denkbaar Duits boek (most notably; Achtung-Panzer / Heinz Guderian) over Panzers had gelezen.
    Ik heb een deel van deze route zelf in 2004 gereden (tot aan Verdun) en vooral de onoverzichtelijke kruisingen in de Normandische bocages herken ik, alsmede de opspelende gedachte dat het ook een Jagdpanther of Köningstiger had kunnen zijn. In Munster (D) staat een loei van een Panzermuseum, kun je zulxe dingen van dichtbij bekijken. Maar voor ons motards is een chagrijnige Franse boer met een oude dubbelloops is net zo gevaarlijk. Zouden die kevlar stukkies in mijn motorjas eigen kogelwerend zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Band of Brothers geeft wel een realistisch beeld, maar volgens mij is die grotendeels opgenomen aan de Ierse zuidoost kust. Of was dat Saving Private Ryan?

    Met een Armax jas kun je trouwens dwars een een pantservoertuig heenrijden. Niet dat je dat overleeft, maar de jas wel.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren? Meld je dan eerst aan bij de Booswichtenclub.